AZÉRT, MERT PICI....

2017. november 10. 17:43 - Kosh Naranek

HABOS MÁKOS KOCKA

habma.jpgHozzávalók:

A linzerlaphoz:

- 210 g süteményliszt

- 140 g vaj

- 70 g porcukor

- 1 tojás sárgája

- 1 g sütőpor

- 1 g só

A cukorsziruphoz:

- 100 ml víz

- 300 g kristálycukor

A tojáshabhoz:

- 8 db tojás fehérje

- 100 g kristálycukor

- 1 g só

- 5 ml citromlé

A máktöltelékhez:

- 400 g darált mák

- 400 g porcukor

- 150 g mazsola

- 50 g vanillincukor

- 4 db tojás sárgája

- 80 g búzadara

- 3 db citrom reszelt héja

- 15 ml citromlé

- 200 ml tej 2,8 %-os
 
Elkészítése:

1. Elkészítjük a máktölteléket. A töltelék minden hozzávalóját egy tálba öntjük és alaposan összekeverjük. Ügyeljünk arra, hogy a töltelék ne legyen folyós. Ilyen esetben inkább tegyünk bele még egy kevés búzadarát.

2. A linzertésztához a lisztben keverjük el a sót, a sütőport, a porcukrot, majd nagyon gyorsan dörzsöljük el benne a vajat. Vigyázzunk rá, hogy a tészta ne melegedjen meg túlságosan. Adjuk hozzá a tojás sárgáját és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. Pihentessük a hűtőben 15-20 percet lefóliázva. Addig elkészíthetjük a többi hozzávalót. 

3. A tojáshab minden hozzávalóját egy keverőtálba tesszük és kemény habbá verjük fel. Közben a cukorszirup hozzávalóit egy edényben elkezdjük forralni és úgynevezett golyópróbáig forraljuk. Ez azt jelenti, hogy amikor kivesszük a szirupot egy hideg kanálba, amikor lehűlt, az ujjainkkal golyót tudunk belőle formázni.  

4. A kemény tojáshabhoz adjuk hozzá vékony sugárban a még forró cukorszirupot és addig keverjük habverővel, amíg a hab újra szobahőmérsékletű nem lesz.

5. A hűtőszekrényből kivett tésztát nyújtsuk ki és helyezzük a tepsi közepébe. 180 fokra előmelegített sütőben elősütjük a tésztát, majd a ráhalmozzuk és elsimítjuk rajta a máktölteléket. Tovább sütjük a töltelékkel együtt addig, amíg a linzerlap kb. 95%-os elkészültségű lesz.

6. A sütőből kivéve kenjük rá egyenletesen a tojáshabot majd további 8-10 percig süssük 180 fokon. Ezután a hőmérsékletet visszavesszük kb 100 fokra és addig szárítjuk a tetejét amíg a hab kopogóssá keményedik. Ekkor a sütőt kikapcsolva, lehajtott ajtónál még kb. 20 percig a sütőben tartjuk a tepsit.

7. A sütőből kivett tésztát hűvös helyen pihentessük még és hideg vízbe mártott késsel szeletelhetjük majd.

8. Hűtőszekrényben, letakarva tárolhatjuk. 

Jó étvágyat kívánok!

Stephen Cause
 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://picikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr4013230607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AZÉRT, MERT PICI....
süti beállítások módosítása