Hozzávalók:
A linzerlaphoz:
- 210 g süteményliszt
- 140 g vaj
- 70 g porcukor
- 1 tojás sárgája
- 1 g sütőpor
- 1 g só
A cukorsziruphoz:
- 100 ml víz
- 300 g kristálycukor
A tojáshabhoz:
- 8 db tojás fehérje
- 100 g kristálycukor
- 1 g só
- 5 ml citromlé
A máktöltelékhez:
- 400 g darált mák
- 400 g porcukor
- 150 g mazsola
- 50 g vanillincukor
- 4 db tojás sárgája
- 80 g búzadara
- 3 db citrom reszelt héja
- 15 ml citromlé
- 200 ml tej 2,8 %-os
Elkészítése:
1. Elkészítjük a máktölteléket. A töltelék minden hozzávalóját egy tálba öntjük és alaposan összekeverjük. Ügyeljünk arra, hogy a töltelék ne legyen folyós. Ilyen esetben inkább tegyünk bele még egy kevés búzadarát.
2. A linzertésztához a lisztben keverjük el a sót, a sütőport, a porcukrot, majd nagyon gyorsan dörzsöljük el benne a vajat. Vigyázzunk rá, hogy a tészta ne melegedjen meg túlságosan. Adjuk hozzá a tojás sárgáját és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. Pihentessük a hűtőben 15-20 percet lefóliázva. Addig elkészíthetjük a többi hozzávalót.
3. A tojáshab minden hozzávalóját egy keverőtálba tesszük és kemény habbá verjük fel. Közben a cukorszirup hozzávalóit egy edényben elkezdjük forralni és úgynevezett golyópróbáig forraljuk. Ez azt jelenti, hogy amikor kivesszük a szirupot egy hideg kanálba, amikor lehűlt, az ujjainkkal golyót tudunk belőle formázni.
4. A kemény tojáshabhoz adjuk hozzá vékony sugárban a még forró cukorszirupot és addig keverjük habverővel, amíg a hab újra szobahőmérsékletű nem lesz.
5. A hűtőszekrényből kivett tésztát nyújtsuk ki és helyezzük a tepsi közepébe. 180 fokra előmelegített sütőben elősütjük a tésztát, majd a ráhalmozzuk és elsimítjuk rajta a máktölteléket. Tovább sütjük a töltelékkel együtt addig, amíg a linzerlap kb. 95%-os elkészültségű lesz.
6. A sütőből kivéve kenjük rá egyenletesen a tojáshabot majd további 8-10 percig süssük 180 fokon. Ezután a hőmérsékletet visszavesszük kb 100 fokra és addig szárítjuk a tetejét amíg a hab kopogóssá keményedik. Ekkor a sütőt kikapcsolva, lehajtott ajtónál még kb. 20 percig a sütőben tartjuk a tepsit.
7. A sütőből kivett tésztát hűvös helyen pihentessük még és hideg vízbe mártott késsel szeletelhetjük majd.
8. Hűtőszekrényben, letakarva tárolhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Stephen Cause
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.