Hozzávalók:
- 1000 g liszt (BL-55)
- 50 g élesztő
- 50 ml víz
- 410 ml tej (2,8 %-os)
- 65 g kristálycukor
- 30 g só
- 10 g vanillincukor
- 2 db tojás sárgája
- 1 db tojás a kenéshez
- 80 g vaj
- 10 ml olaj
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 g aszkorbinsav
Elkészítése:
1. Kovászt készítünk az alábbi hozzávalók felhasználásával:
- 170 g liszt (BL-55)
- 10 g élesztő
- 50 ml víz
- 50 ml tej
Kovásznagyság: 17 %, Kovászsűrűség: 10 %, Kovászérési idő: 3-8 óra Kovász kezdeti hőmérséklete 20-21 C fok, Kovász végső hőmérséklete: 24-25 C fok
Az alapanyagokat elkeverjuk homogén masszává. Meleg helyen érleljük a kovászt, biztosítva az egyenletes hőmérsékletet!
2. A tejben feloldott élesztőt, kristálycukor hozzáadásával, szobahőmérsékleten felfuttatjuk.
2. A lisztben elkeverjük a sót, a cukrot, az aszkorbinsavat, a vanillincukrot, az olvasztott vajat, az olajat, a reszelt narancs- valamint citrom héjat és a két felvert tojást A felfuttatott élesztő hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
3. Meleg helyen egy órát kelesztjük a tésztát.
4. Kilenc egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát és kis zsemléket formázunk belőle. Felületüket liszttel szórjuk és még 15 percig letakarva pihentetjük.
6. A zsemlékből szálakat sodrunk és hármas fonással három kalácsot fonunk belőlük. Formába helyezzük és felvert tojással lekenve pihentetjük 30-40 percet.
7. 180 fokra előmelegített sütőben, barnára sütjük a kalácsokat.
8. Rácsra helyezve kihűtjük!
Jó étvágyat kívánok!
Stephen Cause
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.