AZÉRT, MERT PICI....

2017. június 16. 19:18 - Kosh Naranek

FONOTT KALÁCS III. /KOVÁSSZAL KÉSZÜLT, FOSZLÓS/

img_1265.JPGHozzávalók:

- 1000 g liszt (BL-55)

- 50 g élesztő

- 50 ml víz

- 410 ml tej (2,8 %-os)

- 65 g kristálycukor

- 30 g só

- 10 g vanillincukor

- 2 db tojás sárgája

- 1 db tojás a kenéshez

- 80 g vaj

- 10 ml olaj

- 1 db narancs reszelt héja

- 1 db citrom reszelt héja

- 2 g aszkorbinsav

Elkészítése:

1. Kovászt készítünk az alábbi hozzávalók felhasználásával:

- 170 g liszt (BL-55)

- 10 g élesztő

- 50 ml víz

- 50 ml tej

Kovásznagyság: 17 %, Kovászsűrűség: 10 %, Kovászérési idő: 3-8 óra Kovász kezdeti hőmérséklete 20-21 C fok, Kovász végső hőmérséklete: 24-25 C fok

Az alapanyagokat elkeverjuk homogén masszává. Meleg helyen érleljük a kovászt, biztosítva az egyenletes hőmérsékletet!

2. A tejben feloldott élesztőt, kristálycukor hozzáadásával, szobahőmérsékleten felfuttatjuk.

2. A lisztben elkeverjük a sót, a cukrot, az aszkorbinsavat, a vanillincukrot, az olvasztott vajat, az olajat, a reszelt narancs- valamint citrom héjat és a két felvert tojást A felfuttatott élesztő hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk belőle.

3. Meleg helyen egy órát kelesztjük a tésztát.

4. Kilenc egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát és kis zsemléket formázunk belőle. Felületüket liszttel szórjuk és még 15 percig letakarva pihentetjük.

6. A zsemlékből szálakat sodrunk és hármas fonással három kalácsot fonunk belőlük. Formába helyezzük és felvert tojással lekenve pihentetjük 30-40 percet.

7. 180 fokra előmelegített sütőben, barnára sütjük a kalácsokat.

8. Rácsra helyezve kihűtjük!

Jó étvágyat kívánok!

Stephen Cause

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://picikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr8112594959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AZÉRT, MERT PICI....
süti beállítások módosítása