AZÉRT, MERT PICI....

2017. június 16. 21:27 - Kosh Naranek

PANETTONE /OLASZ KARÁCSONYI KALÁCS/

pane.jpg

!!! AZ ELKÉSZÍTÉSE 4 NAPOT VESZ IGÉNYBE !!!

Hozzávalók:

- 150 ml csapvíz

- 35 g instant élesztő (70 g friss élesztő)

- 900 g liszt (BL-55)

- 19 g só

- 250 g mazsola

- 180 g kandírozott narancshéj

- 180 g kandírozott citromhéj

- 100 ml narancslé (100 %-os)

- 2 db narancs reszelt héja

- 2 db citrom reszelt héja

- 250 ml tej (2,8 %-os)

- 40 g vanillincukor

- 100 g kristálycukor

- 12 db tojás sárgája

- 1 db egész tojás (a kenéshez)

- 300 g vaj

Elkészítése:

1. Egy nappal a sütés előtt elkészítjük a Starter-t (a kelt tészta alapját) az alábbi alapanyagokból és a felsorolt követelmények betartásával:

A konyha hőmérséklete 24-27 C fokos.

Hozzávalók:

- 150 ml csapvíz (26 C fokos)

- 5 g instant élesztő (10 g friss élesztő)

- 200 g liszt (BL-55)

-  4 g só

A vízben feloldjuk az élesztőt, majd hozzáöntjük a liszt és a só keverékéhez. 3-4 percig lassan, majd további 6-8 percig intenzíven dagasztjuk kézzel, vagy géppel. Zsemlét formázunk a dagasztott tésztából és kiolajozott, vagy lisztezett edénybe helyezzük, tetejét lefedjük nedves konyharuhával, vagy frissentartó fóliával - ez utóbbin 1 lyukat szúrúnk. Meleg helyen 3 órán át pihentetjük a tésztaalapot.

3 óra elteltével lisztezett deszkára kiborítjuk és kézzel alaposan ellapítjuk a tésztát. Újra gömböt formálunk belőle és visszahelyezve az edénybe ismét lefedjük, hűtőszekrényben pihentetjük egy éjszakán át, de legalább 10 órán keresztül.

Figyelem!

Mielőtt folytatjuk a tésztakészítést, a Startert legalább 2-3 órával előtte ki kell venni a hűtőszekrényből!

2. A sütés előtt egy nappal szintén el kell készíteni a marinált gyümölcsökből a keveréket. 

Hozzávalók:

- 250 g mazsola

- 180 g kandírozott narancshéj

- 180 g kandírozott citromhéj

- 100 ml narancslé (100 %-os)

- 2 db narancs reszelt héja

- 2 db citrom reszelt héja

A hozzávalókat egyenlő méretűre daraboljuk, összekeverjük és lefedve hűtőszekrénybe tesszük legalább eg éjszakára (minimum 10 órára).

3. Tésztakészítés a második napon.

Hozzávalók:

- 30 g instant élesztő (60 g friss élesztő)

- 50 ml tej (35-38 C fokos)

A meleg tejben feloldjuk az élesztőt és hagyjuk 5- 10 percig letakarva pihenni.

A Panattone tésztájához a következő alapanyagokra lesz szükség:

- 300 g Starter

- 700 g liszt (BL-55)

- 40 g vanillincukor

- 100 g kristálycukor

-  15 g só

- 200 ml tej (hideg)

- 12 db tojás sárgája (hideg)

- 300 g vaj (puha)

- kandírozott gyümölcsök (hideg)

Először összekeverjük a szárazanyagokat (liszt, vanillincukor, só, kristálycukor).

Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt. Ezzel is elkeverjük!

A hideg tejet, a tojások sárgáját hozzáadva 10 percig dagasztjuk.

Ezután adagoljuk dagasztás közben a puha vajat és további 10 percig dagasztjuk.

A tésztában alaposan eldolgozzuk a kandírozott gyümölcsöket és letakarva pihentetjük 3 órán át meleg helyen. 

4. Átgyúrjuk a tésztát és a formába helyezzük. 2 órás pihenő következik meleg helyen letakarva.

5. A megkelt tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk és tojással lekenjük.

6. 180 C fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

7. Fogyasztás előtt rácson pihentetjük legalább 24 órát!

Jó étvágyat kívánok!

Stephen Cause

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://picikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr2412595129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AZÉRT, MERT PICI....
süti beállítások módosítása