!!! AZ ELKÉSZÍTÉSE 4 NAPOT VESZ IGÉNYBE !!!
Hozzávalók:
- 150 ml csapvíz
- 35 g instant élesztő (70 g friss élesztő)
- 900 g liszt (BL-55)
- 19 g só
- 250 g mazsola
- 180 g kandírozott narancshéj
- 180 g kandírozott citromhéj
- 100 ml narancslé (100 %-os)
- 2 db narancs reszelt héja
- 2 db citrom reszelt héja
- 250 ml tej (2,8 %-os)
- 40 g vanillincukor
- 100 g kristálycukor
- 12 db tojás sárgája
- 1 db egész tojás (a kenéshez)
- 300 g vaj
Elkészítése:
1. Egy nappal a sütés előtt elkészítjük a Starter-t (a kelt tészta alapját) az alábbi alapanyagokból és a felsorolt követelmények betartásával:
A konyha hőmérséklete 24-27 C fokos.
Hozzávalók:
- 150 ml csapvíz (26 C fokos)
- 5 g instant élesztő (10 g friss élesztő)
- 200 g liszt (BL-55)
- 4 g só
A vízben feloldjuk az élesztőt, majd hozzáöntjük a liszt és a só keverékéhez. 3-4 percig lassan, majd további 6-8 percig intenzíven dagasztjuk kézzel, vagy géppel. Zsemlét formázunk a dagasztott tésztából és kiolajozott, vagy lisztezett edénybe helyezzük, tetejét lefedjük nedves konyharuhával, vagy frissentartó fóliával - ez utóbbin 1 lyukat szúrúnk. Meleg helyen 3 órán át pihentetjük a tésztaalapot.
3 óra elteltével lisztezett deszkára kiborítjuk és kézzel alaposan ellapítjuk a tésztát. Újra gömböt formálunk belőle és visszahelyezve az edénybe ismét lefedjük, hűtőszekrényben pihentetjük egy éjszakán át, de legalább 10 órán keresztül.
Figyelem!
Mielőtt folytatjuk a tésztakészítést, a Startert legalább 2-3 órával előtte ki kell venni a hűtőszekrényből!
2. A sütés előtt egy nappal szintén el kell készíteni a marinált gyümölcsökből a keveréket.
Hozzávalók:
- 250 g mazsola
- 180 g kandírozott narancshéj
- 180 g kandírozott citromhéj
- 100 ml narancslé (100 %-os)
- 2 db narancs reszelt héja
- 2 db citrom reszelt héja
A hozzávalókat egyenlő méretűre daraboljuk, összekeverjük és lefedve hűtőszekrénybe tesszük legalább eg éjszakára (minimum 10 órára).
3. Tésztakészítés a második napon.
Hozzávalók:
- 30 g instant élesztő (60 g friss élesztő)
- 50 ml tej (35-38 C fokos)
A meleg tejben feloldjuk az élesztőt és hagyjuk 5- 10 percig letakarva pihenni.
A Panattone tésztájához a következő alapanyagokra lesz szükség:
- 300 g Starter
- 700 g liszt (BL-55)
- 40 g vanillincukor
- 100 g kristálycukor
- 15 g só
- 200 ml tej (hideg)
- 12 db tojás sárgája (hideg)
- 300 g vaj (puha)
- kandírozott gyümölcsök (hideg)
Először összekeverjük a szárazanyagokat (liszt, vanillincukor, só, kristálycukor).
Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt. Ezzel is elkeverjük!
A hideg tejet, a tojások sárgáját hozzáadva 10 percig dagasztjuk.
Ezután adagoljuk dagasztás közben a puha vajat és további 10 percig dagasztjuk.
A tésztában alaposan eldolgozzuk a kandírozott gyümölcsöket és letakarva pihentetjük 3 órán át meleg helyen.
4. Átgyúrjuk a tésztát és a formába helyezzük. 2 órás pihenő következik meleg helyen letakarva.
5. A megkelt tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk és tojással lekenjük.
6. 180 C fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
7. Fogyasztás előtt rácson pihentetjük legalább 24 órát!
Jó étvágyat kívánok!
Stephen Cause
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.