AZÉRT, MERT PICI....

2017. november 10. 15:27 - Kosh Naranek

TÖLTÖTTKÁPOSZTA "A NAGY KEDVENC"

img_4156.JPGHozzávalók:

Töltelékhez:

- 200g sertészsír
- 600ml olaj
- 1200g vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1000g rizs


- 3 fej közepes káposzta (lapos)
- 100g TV paprika
- 120g paradicsom
- 20g só
- 3g fokhagymagranulátum
- 1500g sertés darálthús
- 75g fűszerpaprika őrlemény
- 80g sertéssült fűszerkeverék
- 75g ételízesítő
- 7g őrölt feketebors
- 5g őrölt fűszerkömény
- 500ml paradicsomital
- 200g paradicsomsűrítmény

A káposztalevél abálásához:

- 3 fej káposzta
- 20ml ecet
- 5db babérlevél
- 50g só
- kb. 2000 ml víz

Káposzta főzéséhez:

- 10g ételízesítő
- 10g őrölt fűszerpaprika
- 2g őrölt feketebors
- 500ml paradicsomital
- 240g paradicsomsűrítmény
- annyi forróvíz, amennyi éppen ellepi a káposztát

Elkészítése:

1. A vizet odatesszük forrni a sóval, az ecettel és a babérlevéllel. Eközben a káposzták torzsáját mélyen kivágjuk, a sérült leveleket eltávolítjuk és a lobogó vízbe, torzsával lefelé fordítva tesszük. Fedő alatt pároljuk 10 percig, majd óvatosan elkezdjük a leveleket egyenként leszedegetni a fejről. Amikor már könnyedén nem tudjuk levenni a leveleket, akkor adjunk újabb 8-10 percet, hogy párolódjon. A levelekről a felesleges erezetet levágjuk / ebből lesz az aprókáposzta a tetejére és az aljára / és tetszőleges méretűre szabjuk.

2. A vöröshagymát és a fokhagymát finomra /apróra/ vágjuk, a zsír és olaj felforrósított keverékén, a só hozzáadásával, fedő alatt elkezdjük párolni.

3. A rizst megmossuk több léről.

4. Amikor a hagyma szürkés színű és megpuhult, akkor a darált hússal elkezdjük párolni a hús fehéredéséig. Fűszerezzük ételízesítővel, borssal, őrölt fűszerköménnyel, édesnemes fűszerpaprikával, sertéssült fűszerkeverékkel és fokhagyma granulátummal  Ekkor adjuk hozzá az apró kockára vágott TV paprikát és a paradicsomot is. A paradicsomitallal és a paradicsomsűrítménnyel együtt további 15 percig főzzük, gyakran kavargatva.

5. Az előfőzött sűrű pörkölthöz adjuk a rizst és gyakran kavargatva legalább 90 percig pihentetjük a tölteléket.

6. Egy fazék alját az aprókáposzta felével kibéleljük és erre helyezzük a töltelékeket viszonylag szorosan. Az utolsó sor töltelékes káposzta után ételízesítővel, borssal, édesnemes fűszerpaprikával hintjük a tetejét, rátesszük a paradicsomsűrítményt és felöntjük a paradicsomitallal. Fedjük a tetejét a maradék aprókáposztával és annyi forró vízzel öntjük fel apránként, óvatosan rázogatva, hogy ellepje.

7. Nagy lángon, fedő alatt addig főzzük, amíg forrni nem kezd, majd közepes lángon /3-as fokozat/ 60 percig főzzük, gyakran "forgatva" nagy rántásokkal a fazekat, hogy le ne tapadjon. A fedőt eközben sohasem emeljük fel!

8. Miután letelt az idő, levesszük a tűzről és még rajtahagyva a fedőt 15 percig pihentetjük. Ezután lekerülhet róla a fedő.

9. Egyéni ízlés dolga, hogy ki mikor fogyasztja. Érdemes azonban fedő nélkül is pihentetni hűvös helyen újabb 15 percet.

10. Tejföllel tálalhatjuk!

Jó étvágyat kívánok!

Stephen Cause

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://picikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr8013121054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AZÉRT, MERT PICI....
süti beállítások módosítása