AZÉRT, MERT PICI....

2017. június 10. 16:52 - Kosh Naranek

HOSSZÚ ZSEMLE II. /KOVÁSSZAL KÉSZÜLT/

img_20161003_171230.JPGHozzávalók:

- 1000 g liszt (BL-55)

- 30 g só

- 15 g cukor

- 560 ml víz

- 5 g aszkorbinsav

- 50 g élesztő

- 30 g vaj

- olaj a kenéshez

Elkészítése:

1. Kovászt készítünk az alábbi hozzávalók felhasználásával:

- 600 g liszt (BL-55)

- 25 g élesztő

- 400 ml víz

- 15 g cukor

Kovásznagyság: 60 %, Kovászsűrűség: 80 %, Kovászérési idő: 3 óra Kovász kezdeti hőmérséklete 25-26 C fok, Kovász végső hőmérséklete: 30-31 C fok

Az alapanyagokat elkeverjuk homogén masszává. Meleg helyen érleljük a kovászt, biztosítva az egyenletes hőmérsékletet!

2. A kovászt fokozatosan hozzáadjuk az előkészített szárazanyagokhoz. Alaposan eldolgozva kissé rugalmas, de a kalácsokhoz képest keményebb tészát készítünk.

3. A tészta felületét olajjal védve a kiszáradástól, letakarva szobahőmérsékletű helyen pihentetejük 80-120 percet.

4. Átgyúrjuk, majd 26 db, kb. 65 g súlyú golyókat formázunk belőle.

5. Letakarva ismét pihentetjük 15 percig.

6. A golyókat ovális alakúra nyújtjuk és újra golyókat formázunk. Az így elkészült tésztát hosszúkásra sodorjuk, majd sütőpapíros tepsibe helyezzük elegendő távolságot hagyva a duplájára kelesztéshez.

7. A tepsiben további 90 percig kelesztjük a zsemléket.

8. A felületüket vízzel permetezve, 230 fokra előmelegített gőzös sütőben, 15-18 perc alatt készre sütjük. Még forrón vízzel permetezzük és rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Stephen Cause

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://picikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr9412582063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AZÉRT, MERT PICI....
süti beállítások módosítása