Hozzávalók:
- 1000 g liszt (BL-55)
- 30 g só
- 15 g cukor
- 560 ml víz
- 5 g aszkorbinsav
- 50 g élesztő
- 30 g vaj
- olaj a kenéshez
Elkészítése:
1. Kovászt készítünk az alábbi hozzávalók felhasználásával:
- 600 g liszt (BL-55)
- 25 g élesztő
- 400 ml víz
- 15 g cukor
Kovásznagyság: 60 %, Kovászsűrűség: 80 %, Kovászérési idő: 3 óra Kovász kezdeti hőmérséklete 25-26 C fok, Kovász végső hőmérséklete: 30-31 C fok
Az alapanyagokat elkeverjuk homogén masszává. Meleg helyen érleljük a kovászt, biztosítva az egyenletes hőmérsékletet!
2. A kovászt fokozatosan hozzáadjuk az előkészített szárazanyagokhoz. Alaposan eldolgozva kissé rugalmas, de a kalácsokhoz képest keményebb tészát készítünk.
3. A tészta felületét olajjal védve a kiszáradástól, letakarva szobahőmérsékletű helyen pihentetejük 80-120 percet.
4. Átgyúrjuk, majd 26 db, kb. 65 g súlyú golyókat formázunk belőle.
5. Letakarva ismét pihentetjük 15 percig.
6. A golyókat ovális alakúra nyújtjuk és újra golyókat formázunk. Az így elkészült tésztát hosszúkásra sodorjuk, majd sütőpapíros tepsibe helyezzük elegendő távolságot hagyva a duplájára kelesztéshez.
7. A tepsiben további 90 percig kelesztjük a zsemléket.
8. A felületüket vízzel permetezve, 230 fokra előmelegített gőzös sütőben, 15-18 perc alatt készre sütjük. Még forrón vízzel permetezzük és rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Stephen Cause
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.