Hozzávalók:
- 1000 g liszt (BL-55)
- 280 ml tej
- 230 ml víz
-110 ml olíva olaj
- 50 g élesztő
- 40 g cukor
- 35 g só
Elkészítése:
1. A tejet meglangyosítjuk és elkeverjük benne a cukrot. Hozzáadjuk az élesztőt és homogén masszát keverünk.
2. A masszát hozzáadjuk a liszt és só keverékéhez, majd dagasztás közben lassan hozzáadjuk a vizet, majd az olajat.
3. A tésztából cipót formázunk, letakarjuk és 60 percig meleg helyen kelesztjük.
4. 2 db egyenlő részre osztjuk a tésztát és zsemléket formázunk belőle. Lisztezzük a tetejét és letakarjuk. Újabb 20 percig kelesztjük.
5. A gombócokat ovális alakúra lapítjuk ki kézzel - vigyázva arra, hogy a széleiből nem nyomkodjuk ki a levegőt -, a rövidebb végük felől 2-2 cm-t felhajtunk és lelapítjuk. A tésztát a hosszabb oldala felől úgy hajtjuk fel, mintha papírlegyezőt hajtogatnánk, csak nem ellentétes hajtásokkal, hanem 2-2 centiméterenként lapítva (minden hajtási élnél erőteljesen nyomkodjuk le) és feltekerve, majd hengeresre sodorjuk.
6. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét 3-4 helyen - éles késsel - bevágjuk és kb 120 percet kelesztjük.
7. 220 fokos, előmelegített sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük. Még forrón lekenjük kevés olívaolajjal a tetejüket, hogy szépen visszapuhuljanak.
Jó étvágyat kívánok!
Stephen Cause
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.