Hozzávalók:
- 1100 g liszt (100 g a nyújtáshoz) (BL-55)
- 360 g vaj
- 31 g só
- 100 g cukor
- 250 ml tej
- 100 ml víz
- 50 g élesztő
- 2 db tojás (1 db a kenéshez)
Elkészítése:
1. 1000 g lisztben eldolgozzuk 50 g sót. Eközben 250 ml tejet 35-40 fokosra felmelegítünk, elkeverünk benne 50 g élesztőt és 100 g cukrot. Lefedve szobahőmérsékletű helyen felfuttatjuk.
2. A lisztet 250 g vajjal alaposan elmorzsoljuk, vigyázva arra, hogy ne olvadjon meg a kezünktől. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az 1 db egész tojást és félkemény tésztát gyúrunk belőle. Konyharuhával letakarva 40-45 percig kelesztjük.
3. Lisztezett deszkán kinyújtjuk vékonyra, a tetejét megkenjük 110 g vajjal és szorosan feltekerjük. A tekercset lelapítjuk, a felénél összehajtjuk és letakarva ismét kelesztjük 30-35 percet.
4. Másfél újjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát. A tetejét éles késsel berácsozzuk. Kiszúrjuk a pogácsákat és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Addig pihentetjük a tésztát, amíg duplájára nem kelt.
5. Egy egész tojást elkeverünk pici tejfölben és a tetejüket lekenjük.
6. 180 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Stephen Cause
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.