Hozzávalók:
- 500 g liszt (BL-55)
- 500 g liszt (BL-80)
- 200 g burgonyapüré
- 20 g élesztő
- 27 g só
- 20 g sertészsír
- 450 ml víz
- 2 g aszkorbinsav
Elkészítése:
1. Kovászt készítünk az alábbi hozzávalók felhasználásával:
- 200 g liszt (BL-55)
- 200 g liszt (BL-80)
- 10 g élesztő
- 340 ml víz
Kovásznagyság: 40 %, Kovászsűrűség: 70 %, Kovászérési idő: 12 óra Kovász kezdeti hőmérséklete 28-30 C fok, Kovász végső hőmérséklete: 30-32 C fok
Az alapanyagokat elkeverjuk homogén masszává. Meleg helyen érleljük a kovászt, biztosítva az egyenletes hőmérsékletet!
2. Az elkészült kovászból és a többi alapanyagból tésztát dagasztunk.
3 60 percig meleg helyen, nedves konyharuhával letakarva kelsztjük duplájára.
4. Kelesztés után cipót formácunk a tésztából és újabb 15 percig pihentetjük.
5. Molnárkenyér alakúra formázzuk. (A cipót kézzel kilapítjuk. 3-4 határozott mozdulattal vekniformára gyúrjuk, megformázzuk, tetejét bevágjuk 2-3 helyen és további 25-30 percig ismét duplájára kelesztjük letakarva.)
6 200-220 fokra előmelegített gőzös sütőben, 50-55 perc alatt készre sütjük.
7. Miután kivettük a sütőből, hideg vízbe mártott ecsettel lekenjük és hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Stephen Cause
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.