Hozzávalók:
- 1000 g liszt (BL-55)
- 30 g só
- 15 g cukor
- 610 ml víz
- 10 ml ecet (10%-os, biológiai érlelésű)
- 50 g élesztő
- olaj a kenéshez
Elkészítése:
1. A szobahómérsékletű lisztben elkeverjük a cukrot és a sót. A 32-36 fokos vízben feloldjuk az éleszőt és dagasztás közben fokozatosan hozzáadjuk az előkészített szárazanyagokhoz. Alaposan eldolgozva kissé rugalmas, de a kalácsokhoz képest keményebb tészát készítünk.
2. A tészta felületét olajjal védve a kiszáradástól, letakarva szobahőmérsékletű helyen pihentetejük 120 percet.
3. Átgyúrjuk, majd 30 db, kb. 65 g súlyú golyókat formázunk belőle.
4. Letakarva ismét pihentetjük 15 percig.
5. A golyókat ovális alakúra nyújtjuk és újra golyókat formázunk. Az így elkészült tésztát hosszúkásra sodorjuk, majd sütőpapíros tepsibe helyezzük elegendő távolságot hagyva a duplájára kelesztéshez.
6. A tepsiben további 90 percig kelesztjük a zsemléket.
7. A felületüket vízzel permetezve, 230 fokra előmelegített gőzös sütőben, 15-18 perc alatt készre sütjük. Még forrón vízzel permetezzük és rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Stephen Cause
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.