Hozzávalók:
- 200 g liszt (BL-55)
- 6 g vaj
- 8 g cukor
- 7 g só
- 1 g aszkorbinsav
- 10 g élesztő
- 140 ml tej (2,8 %)
Elkészítése:
1. A szobahómérsékletű lisztben elkeverjük a cukrot, a sót és az aszkorbinsavat. A 32-36 fokos tejben feloldjuk az éleszőt és dagasztás közben fokozatosan hozzáadjuk az előkészített szárazanyagokhoz. A dagasztás felénél hozzáadjuk a szintén szobahőmérsékletű vajat és ezt is alaposan eldolgozva kissé rugalmas, de a kalácsokhoz képest keményebb tészát készítünk.
2. A tészta felületét lisztezve, letakarva szobahőmérsékletű helyen pihentetejük 45-50 percet.
3. Átgyúrjuk, majd golyót formázunk belőle.
4. Letakarva ismét pihentetjük 15 percig.
5. A golyót ovális alakúra nyújtjuk és az első hajtási élt alaposan lenyomkodva felsodorjuk. Az így elkészült sodrott tésztát tovább sodorjuk úgy, hogy a végeit kihegyesítjük, majd kifli formájúra hajtjuk meg és sütőpapíros tepsibe helyezzük elegendő távolságot hagyva a duplájára kelesztéshez.
6. A tepsiben további 45-50 percig kelesztjük a kisodrott kiflit.
7. A felületét vízzel permetezve, 230 fokra előmelegített gőzös sütőben, 15-18 perc alatt készre sütjük. Még forrón vízzel permetezzük és rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Stephen Caus
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.