AZÉRT, MERT PICI....

2016. június 07. 17:48 - Kosh Naranek

SZABOLCSI GYROS KIFLIBEN SERTÉSHÚSBÓL

szabolcsi_gyros.JPG

A gyros hús elkészítése:

Hozzávalók:

- 1 kg sertés lapocka

- 100 ml olaj

- 20 g gyros fűszerkeverék

- 60 g só

Elkészítése:

1. A sertés lapockát felcsíkozzuk.

2. Az olajban alaposan elkeverjük a gyros fűszerkeveréket és a sót. A hússal eldolgozzuk és hűtőszekrényben állni hagyjuk néhány órát.

3. Forró, öntöttvas serpenyőben, olaj hozzáadása nélkül alaposan megsütjük!

A Tzatziki öntet elkészítése:

Hozzávalók:

- 300 g görög joghurt

- 300 g tejföl

- 100 g majonéz

- 10 g só

- 25 g cukor

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 csokor kapor

- 5 g őrölt fehérbors

- 300 g kígyóuborka

Elkészítése:

1. A kígyóuborkát megtisztítjuk és lereszeljük /csíkokra/. Sózzuk és hűtőben állni hagyjuk.

2. A tejfölfől, a görög joghurtból és a majonézből homogén krémet keverünk. Hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát, az apróra vágott kaprot, a cukrot és a levétől alaposan kinyomkodott sózott kígyóuborkát. Alaposan eldolgozzuk benne.

3. Hűtőszekrényben 2 órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek

A gyros kifli elkészítése:

Hozzávalók:

- 1000 g liszt (BL-55)

- 280 ml tej

- 230 ml víz

-110 ml olíva olaj

- 50 g élesztő

- 37 g cukor

- 35 g só

Elkészítése:

1. A tejet meglangyosítjuk és elkeverjük benne a cukrot. Hozzáadjuk az élesztőt és homogén masszát keverünk.

2. A masszát hozzáadjuk a liszt és só keverékéhez, majd dagasztás közben lassan hozzáadjuk a vizet, majd az olajat.

3. A tésztából cipót formázunk, letakarjuk és 35 percig meleg helyen kelesztjük.

4. 8 db egyenlő részre osztjuk a tésztát és zsemléket formázunk belőle. Lisztezzük a tetejét és letakarjuk. Újabb 20 percig kelesztjük.

5. A gombócokat ovális alakúra nyújtjuk, a rövidebb végük felől 2-2 cm-t felhajtunk és lelapítjuk. A tésztát a hosszabb oldala felől úgy hajtjuk fel, mintha papírlegyezőt hajtogatnánk, csak nem ellentétes hajtásokkal, hanem 2-2 centiméterenként lapítva (minden hajtási élnél erőteljesen nyomkodjuk le) és feltekerve, majd hengeresre sodorjuk.

6. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kb 55 percet kelesztjük.

7. 220 fokos, előmelegített sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük. Még forrón lekenjük kevés olívaolajjal a tetejüket, hogy szépen visszapuhuljanak.

AZ ELKÉSZÜLT ALAPANYAGOKBÓL ÖSSZEÁLLÍTJUK A SAJÁT HÁZI GYROSUNKAT!

Jó étvágyat kívánok!

Stephen Cause

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://picikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr868786982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AZÉRT, MERT PICI....
süti beállítások módosítása