AZÉRT, MERT PICI....

2017. augusztus 02. 21:47 - Kosh Naranek

BÉCSI KENYÉR /PAIN VIENNOIS/

viennabread.jpgHozzávalók:

- 1000 g liszt (BL-80)

- 620 ml tej

- 90 g vaj

- 22 g instant élesztő

- 50 g cukor

- 21 g só

- 1 db tojás

- 1 csipet sóa tojáshoz

Elkészítése:

1. A tejet kb. 35-37 fokosra melegítjük és feloldjuk benne az instant sütőélesztőt, valamint a cukrot.

2. Hozzáadjuk a lisztben elkevert sót és 10-15 percig intenzíven dagasztjuk.

3. A tésztához 25-30 fokos hőmérsékletű vajat adunk és 8-10 perc újabb intenzív dagasztás alatt rugalmas tésztát készítünk.

3. A tésztából cipót formázunk, letakarjuk és 35-45 percig meleg helyen kelesztjük amíg mérete háromszorosa lesz az eredetinek.

4. 150 g súlyú /12-14 db/ részekre osztjuk a tésztát és zsemléket formázunk belőle. Lisztezzük a tetejét és letakarjuk. Újabb 15 percig kelesztjük.

5. A gombócokat fejjel lefelé fordítjuk és tenyérrel a közepét laposra "ütjük". A tésztát a tőlünk távolabb eső oldala felől 3-4 hajtással hengeressé formázzuk (minden hajtási élnél erőteljesen ütögessük meg tenyerünkkel), majd hengeresre sodorjuk.

6. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és egy egész tojás, s egy csipet só felvert keverékével lekenjük 2 alkalommal úgy, hogy 5 perc teljen el a két kenés között.. Éles késsel, vagy zsilettel bevágjuk a tetejét gyors mozdulatokkal.  50-60 percet kelesztjük a konyha hőmérsékletétől függően (vagy amíg háromszorosára nem kelt).

7. 230 fokos, előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt pirosra sütjük. 

Jó étvágyat kívánok!

Stephen Cause

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://picikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr5512715794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AZÉRT, MERT PICI....
süti beállítások módosítása