Hozzávalók:
- 1000 g liszt (BL-80)
- 620 ml tej
- 90 g vaj
- 22 g instant élesztő
- 50 g cukor
- 21 g só
- 1 db tojás
- 1 csipet sóa tojáshoz
Elkészítése:
1. A tejet kb. 35-37 fokosra melegítjük és feloldjuk benne az instant sütőélesztőt, valamint a cukrot.
2. Hozzáadjuk a lisztben elkevert sót és 10-15 percig intenzíven dagasztjuk.
3. A tésztához 25-30 fokos hőmérsékletű vajat adunk és 8-10 perc újabb intenzív dagasztás alatt rugalmas tésztát készítünk.
3. A tésztából cipót formázunk, letakarjuk és 35-45 percig meleg helyen kelesztjük amíg mérete háromszorosa lesz az eredetinek.
4. 150 g súlyú /12-14 db/ részekre osztjuk a tésztát és zsemléket formázunk belőle. Lisztezzük a tetejét és letakarjuk. Újabb 15 percig kelesztjük.
5. A gombócokat fejjel lefelé fordítjuk és tenyérrel a közepét laposra "ütjük". A tésztát a tőlünk távolabb eső oldala felől 3-4 hajtással hengeressé formázzuk (minden hajtási élnél erőteljesen ütögessük meg tenyerünkkel), majd hengeresre sodorjuk.
6. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és egy egész tojás, s egy csipet só felvert keverékével lekenjük 2 alkalommal úgy, hogy 5 perc teljen el a két kenés között.. Éles késsel, vagy zsilettel bevágjuk a tetejét gyors mozdulatokkal. 50-60 percet kelesztjük a konyha hőmérsékletétől függően (vagy amíg háromszorosára nem kelt).
7. 230 fokos, előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Stephen Cause
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.