Hozzávalók:
- 1000 g liszt (BL-55)
- 30 g vaj
- 15 g cukor
- 20 g só
- 2 g aszkorbinsav
- 40 g élesztő
- 450 ml tej (2,8 %)
- 90 ml víz
Elkészítése:
1. Kovászt készítünk az alábbi hozzávalók felhasználásával:
- 400 g liszt (BL-55)
- 20 g élesztő
- 380 ml tej
- 15 g cukor
Kovásznagyság: 40 %, Kovászsűrűség: 70 %, Kovászérési idő: 3 óra Kovász kezdeti hőmérséklete 20-21 C fok, Kovász végső hőmérséklete: 24-25 C fok
Az alapanyagokat elkeverjuk homogén masszává. Meleg helyen érleljük a kovászt, biztosítva az egyenletes hőmérsékletet!
2. Az elkészült kovászhoz hozzáadjuk a többi alapanyagot, alaposan eldolgozva kissé rugalmas, de a kalácsokhoz képest keményebb tészát készítünk.
3. A tészta felületét lisztezve, letakarva szobahőmérsékletű helyen pihentetejük 45-50 percet.
4. Átgyúrjuk, majd 30 db, kb.55-65 g súlyú golyókat formázunk belőle.
5 Letakarva ismét pihentetjük 15 percig.
6. A golyókat ovális alakúra nyújtjuk és az első hajtási élt alaposan lenyomkodva felsodorjuk. Az így elkészült sodrott tésztát tovább sodorjuk úgy, hogy a végeit kihegyesítjük, majd kifli formájúra hajtjuk meg és sütőpapíros tepsibe helyezzük elegendő távolságot hagyva a duplájára kelesztéshez.
7. A tepsiben további 45-50 percig kelesztjük a kisodrott kifliket.
8. A felületüket vízzel permetezve, 230 fokra előmelegített gőzös sütőben, 15-18 perc alatt készre sütjük. Még forrón vízzel permetezzük és rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Stephen Cause
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.