Hozzávalók:
- 1020 g liszt (BL-55)
- 50 g élesztő
- 28 g só
- 120 g vaj
- 120 g kristálycukor
- 4 db tojás sárgája (1 db egész tojás a felületkezeléshez)
- 495 ml tej (2,8 %-os)
- 30 g vanillincukor
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 1 db citrom reszelt héja
- 5 g aszkorbinsav (10 ml citromlé)
Elkészítése:
1. A tejben feloldott élesztőt, kristálycukor hozzáadásával, szobahőmérsékleten felfuttatjuk.
2. A lisztben elkeverjük a sót, az aszkorbinsavat, a vanillincukrot, a reszelt narancs- és citromhéjat, az olvasztott vajat és a három felvert tojás sárgáját. A felfuttatott élesztő hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
3. Meleg helyen egy órát kelesztjük a tésztát.
4. Kilenc egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát és kis zsemléket formázunk belőle. Felületüket liszttel szórjuk és még 15 percig letakarva pihentetjük.
6. A zsemlékből szálakat sodrunk és hármas fonással három kalácsot fonunk belőlük. Formába helyezzük és felvert tojással lekenve pihentetjük 30-40 percet.
7. 180 fokra előmelegített sütöben, barnára sütjük a kalácsokat.
8. Rácsra helyezve kihűtjük!
Jó étvágyat kívánok!
Stephen Cause
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.