AZÉRT, MERT PICI....

2016. október 22. 13:05 - Kosh Naranek

SZATMÁRI TÖLTÖTTKÁPOSZTA (KUKORICADARÁS TÖLTÖTTKÁPOSZTA)

kapdar.jpg

Hozzávalók:

A levelek előkészítéséhez:

- 2 fej káposzta

- 2000 ml víz

- 50 g só

- 3 db babérlevél

- 20 ml ételecet (10 %-os)

A töltelékhez:

- 650 g darált sertéshús (dagadó, lapocka)

- 1000 g kukoricadara

- 6 db vöröshagyma (nagyobb fejek)

- 1 egész fokhagyma

- 400 ml víz

- 140 g sűrített paradicsom (22-24 ref. %)

- 60 g só

- 5 g őrölt feketebors

- 2 db TV papika

- 400 g sertés zsír

- 5 g őrölt fűszerkömény

- 60 g édesnemes fűszerpaprika

A felöntőléhez (főzővíz):

- 500 ml házi paradicsomlé

- víz

- 30 g ételízesítő

- 10 g édesnemes fűszerpaprika

- 10 g porcukor

- 5 g őrölt feketebors

 Elkészítése:

1. A külső leveleit eltávolítjuk, majd alaposan megmossuk a káposztát és mélyen kivágjuk a torzsáját. Az így előkészített fejeket lobogó, sós, babérleveles és ecetes vízbe rakjuk, a kivágott résszel lefelé fordítva. A leveleket villával segítjük le a fejről és addig tartjuk a lobogó vízben, amíg roppanós puhára nem abáltuk mindegyiket. Az abálás után mindegyik levélről a vastag eret levágjuk, majd a leveleket tetszüleges méretűre formázzuk. A káposzta belső leveleit csíkokra vágjuk. Ebből lesz az aprókáposzta a fazék aljára és tetejére.

2. A kukoricadarát több léről átmossuk, majd miután leöntöttük róla a vizet, a lobogó abalével leforrázzuk.10 percig állni hagyjuk benne, majd ezt a vizet is leszűjük róla.

3. A megolvasztott zsíron az apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát, valamint a felkockázott TV paprikát a só hozzáadásával megdinszteljük. Miután a hagyma megpuhult a bors és az őrölt fűszerkömény hozzáadásával fehéredésig sütjük a darálthúst folyamatos kavargatás mellett. Ügyeljünk arra, hogy a hús ne maradjon "csomókban". Ezt csak a kavargatással tudjuk elkerűlni. (Akik kedvelik a füstölt ízvilágot, a darálthús 20%-át kiválthatják darált füstölthús hozzáadásával.)

4. Miután a hús kifehérdett, hozzáadjuk a vízzel higított paradicsomsűrítményt és 5 percig ezzel is főzzük, majd végül elkeverjük benne a kukoricadarát és további 5 percig főzzük. 

5. A tűzről levéve elkeverjük benne az ételízesítőt és a fűszerpaprikát. A masszát hagyjuk pihenni legalább 1 órát.

6. A főzővízben elkeverjük az ételízesítőt, az édesnemes fűszerpaprikát, az őrölt feketeborsot, valamint a porcukrot. Előkészítjük a házi paradicsomlevet.

7. A főzőedény aljára helyezzük az aprókáposztát és erre a megtöltött leveleket. A tetejét is aprókáposztával zárjuk. Felöntjük annyi főzővízzel, hogy újjnyi magasan ellepje és elkezdjük főzni. A főzés első 15 percében arra figyeljünk, hogy a töltelékek ne mozduljanak el. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy egy lapostányért a töltelékre helyezünk tetejével lefelé. 15 perc főzés után ráöntjük a házi paradicsomlevet és addig főzzük, amíg a felső töltelékek is megfőnek. Ekkor levesszük a tűzről és 1 óra pihentetés után tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Stephen Cause

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://picikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr8011827797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AZÉRT, MERT PICI....
süti beállítások módosítása