Hozzávalók:
A levelek előkészítéséhez:
- 2 fej káposzta
- 2000 ml víz
- 50 g só
- 3 db babérlevél
- 20 ml ételecet (10 %-os)
A töltelékhez:
- 650 g darált sertéshús (dagadó, lapocka)
- 1000 g kukoricadara
- 6 db vöröshagyma (nagyobb fejek)
- 1 egész fokhagyma
- 400 ml víz
- 140 g sűrített paradicsom (22-24 ref. %)
- 60 g só
- 5 g őrölt feketebors
- 2 db TV papika
- 400 g sertés zsír
- 5 g őrölt fűszerkömény
- 60 g édesnemes fűszerpaprika
A felöntőléhez (főzővíz):
- 500 ml házi paradicsomlé
- víz
- 30 g ételízesítő
- 10 g édesnemes fűszerpaprika
- 10 g porcukor
- 5 g őrölt feketebors
Elkészítése:
1. A külső leveleit eltávolítjuk, majd alaposan megmossuk a káposztát és mélyen kivágjuk a torzsáját. Az így előkészített fejeket lobogó, sós, babérleveles és ecetes vízbe rakjuk, a kivágott résszel lefelé fordítva. A leveleket villával segítjük le a fejről és addig tartjuk a lobogó vízben, amíg roppanós puhára nem abáltuk mindegyiket. Az abálás után mindegyik levélről a vastag eret levágjuk, majd a leveleket tetszüleges méretűre formázzuk. A káposzta belső leveleit csíkokra vágjuk. Ebből lesz az aprókáposzta a fazék aljára és tetejére.
2. A kukoricadarát több léről átmossuk, majd miután leöntöttük róla a vizet, a lobogó abalével leforrázzuk.10 percig állni hagyjuk benne, majd ezt a vizet is leszűjük róla.
3. A megolvasztott zsíron az apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát, valamint a felkockázott TV paprikát a só hozzáadásával megdinszteljük. Miután a hagyma megpuhult a bors és az őrölt fűszerkömény hozzáadásával fehéredésig sütjük a darálthúst folyamatos kavargatás mellett. Ügyeljünk arra, hogy a hús ne maradjon "csomókban". Ezt csak a kavargatással tudjuk elkerűlni. (Akik kedvelik a füstölt ízvilágot, a darálthús 20%-át kiválthatják darált füstölthús hozzáadásával.)
4. Miután a hús kifehérdett, hozzáadjuk a vízzel higított paradicsomsűrítményt és 5 percig ezzel is főzzük, majd végül elkeverjük benne a kukoricadarát és további 5 percig főzzük.
5. A tűzről levéve elkeverjük benne az ételízesítőt és a fűszerpaprikát. A masszát hagyjuk pihenni legalább 1 órát.
6. A főzővízben elkeverjük az ételízesítőt, az édesnemes fűszerpaprikát, az őrölt feketeborsot, valamint a porcukrot. Előkészítjük a házi paradicsomlevet.
7. A főzőedény aljára helyezzük az aprókáposztát és erre a megtöltött leveleket. A tetejét is aprókáposztával zárjuk. Felöntjük annyi főzővízzel, hogy újjnyi magasan ellepje és elkezdjük főzni. A főzés első 15 percében arra figyeljünk, hogy a töltelékek ne mozduljanak el. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy egy lapostányért a töltelékre helyezünk tetejével lefelé. 15 perc főzés után ráöntjük a házi paradicsomlevet és addig főzzük, amíg a felső töltelékek is megfőnek. Ekkor levesszük a tűzről és 1 óra pihentetés után tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Stephen Cause
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.