AZÉRT, MERT PICI....

2016. szeptember 17. 20:45 - Kosh Naranek

BURGONYÁS CSÜLÖKPÖRKÖLT BOGRÁCSBAN

imag1292.jpg 

Hozzávalók:

- 1 kg sertés csülök felkockázva

- 3 kg burgonya cikkekre vágva

- 2 db TV paprika felkockázva

- 2 db kápia paprika felkockázva

- 3 db nagyobb paradicsom felkockázva

- 2 db nagyobb vöröshagyma apróra vágva

- 5 gerezd fokhagyma apróra vágva

- 1 tk őrölt feketebors

- 2 ek édesnemes fűszerpaprika

- 2 ek só

- 2 ek ételízesítő

- 1 tk őrölt fűszerkömény

- 250 g füstölt tokaszalonna felkockázva

Elkészítése:

1. A szalonnát felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, s erős tűzön forralni kezdjük. Ha úgy ítéljük, hogy még nem forrósodott, főtt át rendesen és nem engedi a zsírját, még egyszer felönthetjük. Amint a víz elforrt, ugyanolyan erős láng fölött, bátran kavargatva addig pirítjuk, sütjük azt, amíg bő zsírt nem enged, s szemmel láthatóan barna, pirult kinézetet nem kap. Ezen a ponton a letapadás, akár égés sem probléma, ez csupán értékes pörzsanyag, amely a pörkölt főzésénél fel fog újra keveredni ha ügyesek vagyunk.

2. A húst akkor adjuk hozzá, amikor úgy ítéljük, hogy a szalonnát tovább pirítani már nincs értelme, mert bő zsírt adott és megfelelően megpirult. A húst - szintén erős lángon, bátor kavarás mellett - addig sütjük-pirítjuk, amíg minden darab színe, mindenhol fehér nem lesz, s itt-ott akár pirulás nyomai is látszódnak már.

3. Ha a hús a fentieknek megfelelően előkészült, akkor ugyanezen erős láng, s bátor kavarás mellett hozzáadjuk az apróra vágott hagymát is. Ezt azután a hússal, szalonnával s a szalonna zsírjával bőségesen, alaposan, folyamatosan elkeverve, minél egységesebben, egyenletesebben megpróbáljuk addig pirítani, ameddig annak opálos, enyhén barnás színe nem lesz. Eközben a hagyma jól meg fogja engedni a levét is, amely ilyenkor természetes. Vigyázzunk azonban hogy a hagyma kavarását jól végezzük, azt megégni túlzottan ne hagyjuk, mert ha túl sok ideig hagyjuk pirulni vagy nem jól forgatjuk s a hagyma színe feketére vált s megjkeseredik, akkor a pörköltnek bizony rossz íze lesz.

4. Amikor a hagymának már jó illata van, s színe alapján is késznek érezzük, húzzuk a bográcsot rövid időre félre a tűz felől. Ám ne hagyjuk elhülni! Adjuk hozzá azonnal a többi zöldséget s a fűszereket, majd gyorsan, alaposan kavarjuk el azokat a zsíros alapban a hússal, szalonnával és hagymával úgy, hogy a fűszerek megfelelően feloldódjanak. Ezután öntsük fel az egészet annyi vízzel, hogy ellepje a húst, majd ismét kavarjuk át az összeadott alapot. A bográcsot most engedjük vissza újra a tűzre, ügyeljünk rá, hogy jó magas hőmérsékletet tartsunk alatta, s intenzív forralás mellett, 5-10 percenként átkavarva, kb. 2-2.5 óra alatt főzzük a pörköltöt készre. Főzés közben, ameddig el nem készül a pörkölt, időről-időre pótoljuk a vizet, amennyi csak szükséges, addig, amíg már úgy érezzük, majdnem elkészültünk - ekkor több vizet már ne adjuk, hanem "főzzük el" a nedvességet a kívánt sűrűség eléréséig. Főzés közben gyakran kóstoljuk s ha szükséges, ételízesítőt rakhatunk még bele izlés szerint - de vigyázzunk, ahogy sűrűsödik a pörkölt még változni, töményedni fog az íze is, tehát első alkalommal óvatosan térjünk el a recepttől, ha egyáltalán.

5. A pörkölt akkor van készen, ha két dolog teljesül: 1) a húsnak omlósnak és viszonylag könnyen rághatónak (de nem szétesőnek) kell lennie, és 2) a pörköltnek izlés szerint, megfelelően sűrűnek kell lennie. Amikor ezt elértük, hozzá kell adnunk a burgonyát.

6. A burgonya hozzáadása annyiből áll, hogy a burgonyát kétmaroknyi adagokban, fokozatosan, de folyamatosan belepakoljuk a bográcsba, miközben próbáljuk minél egyenletesebben elkavarni azt a pörköttel. A burgonya főzési ideje fajtánként, stb. eltérő lehet, így főzés közben a szokásos módon kóstolással, átszúrással, stb. ellenőrizhetjük, hogy elkészült-e már. A fővő burgonyát legalább 10 percenként átt kell kavarni. Ezt úgy tehetjük meg a legkönnyebben, hogy egyik kezünkkel valamilyen fogószerszámmal, fadarabbal, kendővel, stb. stabilizáljuk a bográcsot (hogy ne billegjen), majd egy nagy fakanállal a bogrács pereme mentén határozottan az aljáig lenyúlva "alá lapátolunk", s középen felemeljük a kanalat, átforgatva így a burgonyát - ezt azután egy-egy kavarás alkalmával legalább négy, egymással szemközti oldalon megismételjük. Főzés közben a burgonya először le fogja adni a levét, azután ez elkezd majd elfőni, s újra leapad a leve. Ügyeljünk tehát arra, hogy mindíg pótoljuk a folyadékot annyira, hogy még ne lepje el, de látható legyen a folyadék (szaft) a bográcsban, amint fő - ha nem így teszünk, az étel száraz lesz.

7. Amint a burgonya megfőtt, az ételt le lehet szedni a tűzről s földre helyezve hagyjuk állni 5-10 percet. Ez után tálalható.

Jó étványat kívánok!

Pici betyár

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://picikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr111717611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AZÉRT, MERT PICI....
süti beállítások módosítása